Membeli santan yang siap diperah memang memudahkan kerja ibu-ibu
di dapur. Masalahnya, santan ini tidak tahan lama. Jika lambat masak, pasti
rasanya sudah lain. Jika digunakan boleh menyebabkan makanan tersebut cepat
basi.
Ada
antara ibu-ibu yang menyimpan santan di tempat beku dan dicairkan apabila mahu
digunakan. Kaedah ini kurang berkesan kerana santan tersebut sudah tidak segar
selain dan berbau sedikit.
Majalah
keluarga berkongsi petua dari Radhiah Izzati bagaimana mahu memastikan santan
tahan lebih lama dan segar. Petua ini diperoleh daripada seorang peniaga nasi
lemak. Ibu-ibu bolehlah mencuba petua untuk memudahkan dan menyimpan santan di
dalam peti supaya tetap segar.
Caranya:
1.
Ambil beberapa helai surat khabar dan basahkan.
2.
Balut santan tu. Letak dalam tempat beku.
Yang
akan beku nanti kertas tersebut manakala santan tetap mantain segar dan tahan
lama. Walaupun santan tersebut beku tapi tetap segar selain tiada lebihan air.
Berbeza dengan kaedah biasa, santan di bawah, air di atas kan? kalau yang ni
semuanya santan pekat.
Selamat
mencuba
No comments:
Post a Comment