Keperluan
tubuh kita akan pengambilan makanan dan minuman itu berbeza antara makan sahur
dan berbuka puasa. Dimasa sahur, lengkapnya menu makanan (4 sihat 5
sempurna) lebih penting daripada mengenyangkan perut.
Semasa berbuka
puasa, makan sedikit demi sedikit lebih bagus daripada makan banyak
sekaligus. Kalau untuk sahur sebaiknya minum air putih, maka sewaktu
berbuka sebaiknya minum yang manis! Inilah diantara perbezaan menu sihat
antara sahur dan berbuka puasa.
Kebanyakan
orang mempunyai kecenderungan makan berlebihan di bulan puasa, apalagi hidangan
di bulan Ramdhan biasanya dibuat lengkap dan istimewa. Padahal, hidangan
yang nikmat saja tanpa memenuhi gaya makan yang sihat dan prinsip gizi seimbang
boleh membuat puasa menjadi kucar- kacir .
Selain
mudah mengantuk dan badan menjadi lemah, menu berbuka dan sahur yang kurang
sihat juga boleh membuat kadar kolesterol melonjak. Untuk menjaga agar
tubuh tetap fit dan berstamina selama menjalani puasa, semak tip menu berbuka
dan sahur dari dr.Phaidon L.Toruan, sport nutritionist yang berikut:
Diketika
Makan Sahur:
-
Utamakan air, vitamin, dan elektrolit. Ertinya, minum air putih@ air
kosong dan buah-buahan, atau jus buah tanpa gula. Air kelapa juga boleh. Caranya
minum air kelapa dulu, dan kerana sifat elektrolit di air kelapa, maka kita
akan masih merasa haus baru diteruskan dengan minum air putih. Ketika
tidur tubuh kita kehilangan berat 1-2 kg, dan itu adalah air. Jadi
memulakan puasa dengan pemulihan cecair adalah langkah yang baik.
-
Pilih menu utama yang terdiri dari karbohidrat kompleks seperti nasi
merah@beras p'erang, ubi, spageti, atau bubur kacang hijau dengan gula . Jenis
karbohidrat ini lebih "tahan lama" dalam membuat gula dalam darah
stabil, sehingga mood menjadi relatif lebih baik.
-
Jangan lupakan serat, baik dari sayur atau buah. Selain membersihkan usus,
serat adalah "penyapu semulajadi" yang membantu membersihkan sisa
daging diantara-usus.
-
Pilih lemak sihat atau minyak yang tidak digoreng, seperti zaitun, minyak
kelapa atau flaxseed oil. Misalnya dalam bentuk sambal. Lemak membuat
pergerakan makanan di perut menjadi lambat, sehingga lebih tahan lapar. Akan
tetapi kalau digunakan minyak yg telah digoreng, baik dari makanan yg telah
siap yang dibeli semalam , atau diggoreng segera, maka kita memasukkan radikal
bebas ke dalam tubuh kita. Akibatnya manfaat puasa secara fisiologi akan
berkurangan.
Ketika
Berbuka Puasa:
-
Minum yang air yang manis semulajadi tanpa gula. Air kelapa, jus buah
melon atau tembikai dan buah-buahan lain. Elakkan gula pasir kerana akan
menyebabkan kesan yoyo pada timbangan di hari Raya nanti, dan memberi kesan
kesihatan yang kurang baik.
-
Karbohidrat kompleks akan lebih baik bercampur dengan makanan yang tidak
digoreng.Nasi putih, dan makanan bergoreng akan membuatkan anda mengantuk
semasa tarawih. Mengoreng mengikat oksigen dalam darah hingga 20%.
-
Pasca buka puasa, mengambil lebih banyak air putih. Usahakan
minum air kosong dari masa berbuka puasa hingga sebelum masuk
tidur,paling minima minum 1 liter air.
Contoh
menu bersahur yang sihat
-
Nasi Beras P'erang dengan soto ayam, sambal minyak zaitun dan buah pisang.
-
Bubur kacang hijau dengan gula dan telur setengah masak dengan 3 putih telur
dan 1 kuning telur dan Buah jeruk
-
Bubur oatmeal dengan telur rebus dan hirisan buah tomato .
-
Sandwich, roti gandum dengan butter atau mentega kacang. Telur setengah
masak 3 putih dan 1 kuning dan Buah betik.
Contoh
menu berbuka puasa
-
Nasi beras perang dengan sate ayam, buah pisang
-
Nasi beras perang dengan soto ayam, buah limau
- Spaghetti dengan sos tuna dan salad buah.
Sumber:
lintasfrekunsi
No comments:
Post a Comment